All you need is love: een prachtig liefdesverhaal uit de 19e eeuw

Laatst was ik in Roermond en stuitte ik op een prachtig liefdesverhaal uit de 19e eeuw. 

Liefde tegen alle verwachtingen in
In de 19e eeuw kruisen de paden van een katholieke jonkvrouw, Josephine van Afferden, en een protestantse militair, Jacobus van Gorkum, elkaar. De edele dame wordt verliefd op de officier die tegen de troepen van Napoleon vecht en daarvoor de Militaire Willemsorde ontvangt. Hoewel Jacobus opklimt tot de rang van generaal-majoor is hij van gewone komaf. Hun liefde wordt dan ook overschaduwd door verschillen in geloof, status en rijkdom.

 

 

Onverwoestbare verbondenheid
Toch weerhoudt het hen beiden niet om hun liefde te vieren en treden zij in het huwelijk. Na een liefdevol leven overlijdt Jacobus in 1880 en wordt hij begraven op de protestantse begraafplaats van Roermond. Op een vreemde plek: tegen de muur die de scheiding markeert tussen de protestantse en de katholieke begraafplaats. Josephine overlijdt acht jaar later en zij wordt aan de andere kant van de muur op de katholieke begraafplaats begraven. En daar, temidden van de verdeeldheid over geloof en tradities, ontvouwt zich het ware liefdesverhaal; de graven van beide geliefden zijn verbonden door twee handen, ineengestrengeld en over de muur reikend, als symbool van hun onverwoestbare verbondenheid.

Geloof in de kracht van liefde
Hun liefde overwon niet alleen de barrières van geloof en sociale status, maar reikte zelfs voorbij de grenzen van de dood. Het ‘graf met de twee handjes’ is nog altijd intact, alsof het ons wil inspireren om te geloven in de kracht van liefde. De kracht om bruggen te slaan en ons op een dieper niveau te verbinden.

                                                                             ❤️❤️❤️❤️

 

P.S. Ben je van plan om naar Roermond te komen en zoek je nog een plek om te overnachten? Overweeg dan eens een overnachting in onze Airstream caravan. Je kent hem vast van het TV-programma All you need is love, alleen is die van ons een stuk groter. Voorzien van alle luxe om je verblijf tot een onvergetelijke ervaring te maken. Boek nu via de Webseite van Glamping aan de Maas.

 

Airstream caravan

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *